Spotřebitelský úvěr

Konsolidace: Proč byste se o ni měli zajímat?

By 21. 2. 202220 dubna, 2022No Comments

Máte několik půjček, každá se platí v jiný den a má jiné podmínky? Ztrácíte se v tom? Přesně s tím vám může pomoci konsolidace.

Co to je?
Konsolidace znamená sloučení více půjček do jedné. Pokud tedy máte více půjček, vyčerpaný limit kontokorentu, čerpanou kreditní kartu a podobně, je výhodné všechny tyto pohledávky konsolidovat do jedné zastřešující půjčky (úvěru). Tuto jedinou půjčku použijete k uhrazení všech pohledávek. Navíc dosáhnete hned několika výhod.

Jaké další výhody získáte?
První výhodou je, že díky sloučení všech půjček dojde k zjednodušení celé platby. Místo placení několika poplatků za úvěry budete platit jenom jeden a také budete platit jenom jedné společnosti. S tímto sloučením je často spojené i snížení samotné splátky. Klient tak obvykle platí jednorázově menší částku než dříve, když je platil jednotlivě. A tak hlavní výhodou konsolidace je ušetření značné sumy peněz.

S tím souvisí i přehled, který získáte ve svých financích. Díky konsolidaci se zbavíte stresu spojeného s placením mnoha pohledávek každý měsíc, z nichž má každá jiné podmínky, jiné datum splátky a jiný úrok. Takto budete přesně vědět, kolik platíte, kdy a komu.

Má konsolidace i nevýhody?
Zatím to vypadá, že konsolidace půjček je ideálním řešením, díky kterému se vám podaří ušetřit měsíčně značné množství peněz. Ale jsou zde i nevýhody. Takovým příkladem může být skutečnost, že některé instituce při sjednání konsolidace u třetí strany mohou požadovat sankce za předčasné splacení úvěru. Každá společnost má jiné podmínky, a tak je dobré si je nejdříve nastudovat a porovnat. Tyto podmínky se liší i mezi bankovními a nebankovními společnostmi.

Jak si sloučení půjček zařídit?
Konsolidace je v podstatě další půjčka, jenom s výhodnějšími podmínkami. Platí tak pro ni stejná pravidla jako pro klasickou půjčku. Zjišťuje se bonita klienta, jeho pravidelný a dostatečný příjem a platební morálka. Pokud ale jste ve skluzu s některou splátkou, je možné, že na konsolidaci nedosáhnete. V takovém případě je nejlepší splátku co nejdříve uhradit a počkat cca 2 měsíce. Tak se obnovená platební morálka promítne i do databáze bank.

Platební morálka není to jediné, co vám může stát v cestě. Jednotliví poskytovatelé konsolidací mají individuální podmínky, které je třeba splnit, abyste mohli své půjčky konsolidovat. Takovými podmínkami jsou např. minimální počet úvěrů (obvykle 2), splatnost dluhů delší než půl roku a celková suma od 50 000 Kč nahoru, ale ne vyšší než 0,5–1 mil. Kč (některé banky umožňují sloučit půjčky i ve vyšší hodnotě).

Jak asi vidíte, není úplně zaručené, že konsolidaci získáte. Pro takové případy je tu pro vás spotřebitelský úvěr.

Call Now Button