Půjčka ihned

Jakou pracovní smlouvu musím mít, abych získal půjčku ihned?

Jednou z podmínek pro získání půjčky ihned je samozřejmě pravidelný příjem. Co si pod ním ovšem představit? Možností příjmu je totiž hned několik. Jaké druhy smlouvy vám poskytovatel uzná a se kterými nepochodíte?

Hlavní pracovní poměr

Smlouva na HPP neboli hlavní pracovní poměr je jednou ze základních smluv, které zaměstnavatelé nabízejí. Jde o pracovní poměr na 40 hodin týdně, u některých profesí může být ovšem hodin méně. Také u této smlouvy nesmí být výplata nižší než minimální mzda.

Na obrázku je muž na gauči pracující na notebooku

Věřitelé obecně mají tento typ pracovního vztahu nejraději. Zaručuje vám totiž pravidelný měsíční příjem a poskytovateli garanci, že budete mít z čeho splácet. Obzvláště, pokud máte svou pracovní smlouvu uzavřenou na dobu neurčitou.

Dohoda o provedení práce a Dohoda o provedení činnosti

DPČ neboli dohoda o pracovní činnosti se oproti HPP uzavírá na kratší časové období. Obvykle jde o dobu jednoho roku, ale může to být i méně. Pokud budete pracovat na tuto smlouvu, můžete vykonávat rozsah pracovní činnosti maximálně do 20 hodin týdně a můžete mít uzavřenou pouze jednu dohodu u jednoho zaměstnavatele. Tento typ dohody je vhodný pro pravidelný přivýdělek k hlavnímu pracovnímu úvazku, protože při výdělku pod 3 000 Kč neplatíte odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Další dohodou, která je vhodná pro příležitostný přivýdělek, je dohoda o provedení práce neboli DPP. V tomto případě můžete mít rozsah hodin u jednoho zaměstnavatele max. 300 hodin za rok. A pokud bude vaše výplata do 10 000 Kč za měsíc, nemusíte z této dohody odvádět sociální a zdravotní pojištění. Platí se pouze srážková daň 15 %.

Ani jedna z výše zmíněných dohod není pro poskytovatele půjček příliš lukrativní. Nezaručuje vám totiž vůbec nic, protože ji váš zaměstnavatel může kdykoliv ukončit.

Osoba samostatně výdělečně činná

Osoba samostatně výdělečně činná má své příjmy z podnikání nebo jiné výdělečné činnosti (např. autorská práva). OSVČ musí mít živnostenský list a na své příjmy vystavuje svým klientům faktury.

Co se týče dokazování příjmů pro věřitele, může to být trochu složitější. Není to ale nemožné a půjčka ihned může být vaše, i když jste OSVČ. Jelikož ale nemáte smlouvou daný pravidelný příjem, můžete představovat pro poskytovatele riziko. Pokud budete o úvěr žádat, budete pravděpodobně dokládat přiznání k dani z příjmu za předchozí rok či dva. U některých poskytovatelů může stačit doložit faktury za posledních několik měsíců a možná výpis z účtu.

Call Now Button